پیام تسلیت بهنام محمودی در پی شهادت سه محیط بان شجاع محیط زیست
پیام تسلیت بهنام محمودی در پی شهادت سه محیط بان شجاع محیط زیست
بهنام محمودی عضو شورای اسلامی شهرستان کرج و عضو سابق تیم ملی والیبال کشورمان در پیامی با تسلیت شهادت «محمد دهقانی»، «پرویز هرمزی» و «منوچهر شجاعیان»، سه محیط بان وظیفه شناس و فداکار با خانواده آن ها همدردی نمود و تصریح کرد که با وجود شکارچیان متخلف وظیفه ی خطیری بر گردن محیط بانان محیط زیست هست درغیراین صورت سرمایههای طبیعی کشورمان و در نهایت زندگی مان درمعرض خطر و تهدیدقرارخواهدگرفت.
درهمین جریان مدرسه والیبال بهرامی هم به نمایندگی از طرف والیبال آموزان ، انجمن اولیاء و مربیان و هیئت رئیسه ، شهادت این محیط بانان رشید را به ملت ایران، به ویژه مردمان خونگرم و صبور استانهای هرمزگان و فارس تسلیت گفت و برای خانواده و بازماندگانشان از درگاه خداوند متعال طلب صبر و اجر نمود.

*ابهام در تعریف محیط زیست
ابهام در تعریف تفسیر ماهوی مربوط به معنای قانونی محیط زیست اشکالاتی را به وجود آورده ؛ چرا که هیچ متن حقوقی محیط زیست را به صورت جامع و مانع تعریف نکرده است، بلکه در همه تعاریف تنها از سه عنصر طبیعت، منابع طبیعی، شهر و مناظر سخن گفتهاند و حقوق و تکالیف را حول آن محورها بیان کردهاند. به طور مثال میتوان به برخی از قوانین و مقررات موضوعه مانند قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست. قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع کشور، قانون شکار و صید، قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا، قانون شهرداری و… اشاره کرد.
شاید بتوان محیط زیست را کل منابع طبیعی تجدیدشونده شامل جنگلها، مراتع، منابع آبی و… تعریف کرد که شامل طیف وسیع و گستردهای از تعاریف تخصصی مربوطه به این حوزه میشود؛ از سوی دیگر هر گاه ما از محیط زیست صحبت میکنیم در واقع تأثیرهای آن بر نوع بشر را در نظر داریم.
*استفاده از ظرفیت اخلاق
درست همین جاست که پای حقوق به میان میآید. قانون برای حمایت از محیط زیست شروع به وضع بایدها و نبایدهایی میکند و نهادهایی را برای نظارت بر اجرای این تکالیف و حقوق پیشبینی میکند و از سوی دیگر با پیشبینی مکانیزمهای بازدارندهای که غالبا از جنس مجازات هستند، سعی میکند اجرای کامل آن را تضمین کند. بدین ترتیب بسیاری از گزارههای اخلاقی که شکل باید و نباید میگیرند لباس قانون به تن میکنند و نقش جدیتری برای حفاظت از زیست بوم آدمی بازی میکنند.
*حقوق و حفظ طبیعت
در تعریف چنین جرایمی آوردهاند که جرایمی هستند که باعث ورود آسیب و صدمه شدید به محیط زیست و به خطر افتادن جدی و سلامت بشر میشوند. اولین قوانین و مقررات مرتبط با این حوزه را مواد مربوط به صید و شکار در قانون مدنی، یعنی مواد ۱۷۹ و ۱۸۹ است ؛ قانون شکار (مصوب ۴/۱۲/۱۳۳۵) و قانون شکار و صید (مصوب ۱۶/۳/۱۳۴۶) صرفا درباره محیط زیست طبیعی بوده است؛ اما اولین قانون جامع که به طور نسبی در خصوص همه ابعاد محیط زیست به تصویب رسید و تغییر ساختار تشکیلات سازمان حفاظت محیط زیست را نیز در پی داشت، قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست در مورخ ۲۸/۳/۱۳۵۳ است.
*جرایم محیط زیستی
بر همین اساس تخریب جنگلها و مراتع از جمله مواردی است که باعث بر هم خوردن تعادل در محیط زیست و بنابراین عملی مجرمانه محسوب میشود. اما گروه دیگر، جرایم ارتکابی نسبت به عناصر بیجان محیط زیست از قبیل آب و هوا، خاک، صدا و آلودگیهای شیمیایی را در بر میگیرد.
آنچه از وضع قوانین و مقررات بر میآید نشان میدهد که حقوق برای حفظ طبیعت عزم خود را جزم کرده، حجم وسیعی از قوانین در این باره تصویب شده است و از سوی دیگر رشته حقوق محیط زیست هم در سطح کارشناسی ارشد در دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی راهاندازی شده است تا مشکل کمبود نیروی انسانی متخصص در این حوزه را برطرف کند؛ اما این کارها برای جلوگیری از تخریب بی رویه محیط زیست کافی نیست؛ زیرا علاوه بر وجود قوانین و مقررات کارآمد
*متولیان محیط زیست چه کسانی هستند؟
متولی اصلی محیط زیست در ایران را باید سازمان حفاظت محیط زیست دانست. مهمترین اهداف این سازمان اقداماتی مثل تحقق اصل پنجاه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به منظور حفاظت از محیط زیست و تضمین بهرهمندی درست و مستمر از آن و حفاظت از تنوع زیستی کشور است. قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست از جمله وظایف این سازمان را پیشگیری و ممانعت از آلودگی و هر اقدام مخربی که موجب بر هم خوردن تعادل و تناسب محیط زیست میشود، میداند.
علاوه بر نهادهای دولتی سازمانهای خودجوش غیر دولتی زیادی برای حفظ محیط زیست تلاش میکنند.
سمنهای زیست محیطی از نظر کمی رشد خوبی داشتهاند، اما رشد کیفی این تشکلها نتوانسته است چون رشد کمی آنها منحنی رو به بالایی داشته باشد که باید مورد بررسی قرار گیرد. وابستهنبودن به بودجههای دولتی و ایجاد بسترهای مناسب برای توانمندسازی این سازمانهای زیستمحیطی غیردولتی، دادن آزادی عمل به آنها برای فعالیتهای آموزشی، اجتماعی و فرهنگی و به رسمیت شناختن آنها به عنوان نهادهای غیردولتی و غیرسیاسی میتواند تشکلهای زیستمحیطی را به مهمترین اهرمهای اجرایی در رفع مشکلات زیستمحیطی جامعه بدل کند. این سازمانهای مردم نهاد برای فعالیت میتوانند در سازمان محیط زیست یا وزارت کشور یا سازمان ملی جوانان به ثبت برسند.
در مجموع باید گفت وضعیت محیط زیست در کل دنیا و از جمله کشورما واجد وضعیت امیدبخشی نیست؛ به طوری که این سرمایه مشترک بشری رو به زوال میرود؛ بر این اساس قوانین و مقرراتی به تصویب رسیده است تا بلکه این روندنگران کننده را متوقف کند. اما در کنار این قوانین و مقررات آنچه میتواند حل مشکل تخریب محیط زیست را به دنبال داشته باشد، نهادینه کردن اخلاق زیست محیطی است به گونهای که هر شخص خود را ملتزم به حفظ محیط زیست بداند. در کنار آن تصویب قوانین بازدارنده و کارآمد و مهمتر از آن، اجرای جدی آنها میتواند در حفاظت بهتر از محیط زیست موثر باشد.
انتهای پیام/
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.